Welcome la Nea' Ion!

Despre Autor

Zambeste. Asculta. Fii deacord. Apoi fa tot ce vrei tu!

Cauti ceva?

Urmariti blogul si autorul!

2 martie 2011

Cum se determina si cum va evolua pana in 2030 valoarea punctului de pensie

Valoarea punctului de pensie se stabileste prin legea pensiilor; in conformitate cu prevederile Legii nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, la data intrarii in vigoare a legii valoarea punctului de pensie este de 732,8 lei.
Incepand cu 1 ianuarie 2012, valoarea punctului de pensie va fi indexata anual cu 100% din rata inflatiei, la care se adauga 50% din cresterea reala a castigului salarial mediu brut, inregistrate in anul precedent.
De exemplu, daca in anul 2011 se va inregistra o rata a inflatiei de 5.3% si o crestere a castigului salarial brut de 0.4%, valoarea punctului de pensie de 732,8 lei va fi indexata cu 5.3% ( 100% rata inflatiei), la care se adauga 0.2 % (50% x 0,4%), adica cu 5.5%, rezultand o valoare a punctului de pensie de 773,1 lei.
In situatia in care unul dintre acesti indicatori inregistreaza valori negative, la stabilirea valorii punctului de pensie se utilizeaza indicatorul cu valoare pozitiva, iar in situatia in care ambii indicatori au valori negative, se pastreaza ultima valoare a punctului de pensie . In acest fel, conform acestei formule de indexare, valoarea punctului de pensie nu va scadea.
Incepand cu anul 2021, valoarea punctului de pensie urmeaza a se indexa anual cu 100% rata inflatiei, la care se va adauga 45% din cresterea reala a castigului salarial mediu brut, inregistrate in anul precedent. Procentul din cresterea reala a castigului salarial mediu brut, luat in considerare la indexarea anuala a valorii punctului de pensie, urmeaza a se reduce, gradual, cu cate 5 % in fiecare an.
Incepand cu anul 2030, potrivit legii, valoarea punctului de pensie urmeaza a se indexa cu 100% rata inflatiei inregistrata in anul precedent.
De asemenea, pentru persoanele care se vor inscrie la pensie incepand cu 1 ianuarie 2012, la punctajul mediu anual determinat se va aplica un indice de corectie, calculat ca raport intre 43,3% din castigul salarial mediu brut realizat pe anul precedent si valoarea unui punct de pensie in vigoare la acea data . Indicele de corectie mentionat se aplica o singura data, la inscrierea initiala la pensie . Acest lucru va face ca, la momentul pensionarii, sa existe o legatura stransa intre castigul salarial avut si pensia obtinuta de noul pensionar.

Avand in vedere ca intr-un orizont mediu de timp nici cresterile salariale nu vor mai inregistra cresteri semnificative, situatie care se regaseste si la nivelul altor state, apreciem ca decuplarea valorii punctului de pensie de castigul salarial mediu brut, incepand din anul 2030, nu va avea efecte negative asupra cuantumului pensiilor.

http://www.euroavocatura.ro

0 comentarii: